Hét nap Éden blog

Stella Clavisque Maris Indici, vagyis az Indiai óceán kulcsa és csillaga – ez Mauritius.

Facebook

Dertour

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Volt egyszer a dodó

2012.07.03. 10:51 MDavid89

Háromszáz év telt el a dodó madár kihalása óta, és a remetegalamb néven is ismert állat mára a kipusztított fajok jelképévé vált. A röpképtelen, nagy méretű és beszámolók szerint esetlen mozgásával vicces látványt nyújtó dodóval kapcsolatban máig sok a kérdőjel, és számos téves információ kering róla.

Az egy pulyka, egy flamingó és egy kövér galamb keresztezésének látszó dodó kizárólag Mauritius szigetén élt. Noha korábban úgy tartották, a szomszédos Réunionon is honos volt, mára kiderült, hogy egy más, de hasonlóan titokzatos fajjal, a réunioni remetegalambbal keverték össze.

800px-Oxford_Dodo_display.jpg

Az 1500-as évek elején érkeztek az első tengerészcsoportok Mauritiusra. A megfáradt hajósok örültek a lassúságuk és barátságosságuk miatt könnyen vadászható dodóknak, és bőszen irtották őket húsukért. Ezek a szűk számú hajósok azonban még nem okoztak különösebb károkat a populációnak. A faj kálváriája a 17. század közepén kezdődött, amikor tömegesen érkeztek a szigetre a holland telepesek. A cukornádtermesztés céljával érkező emberek hatalmas területen pusztították el a természetes növényzetet ültetvényes gazdálkodásukkal, a dodók azonban nem is ezt, hanem az ekkoriban behurcolt állatok, köztük macskák, kutyák, disznók és patkányok érkezését tolerálták kevésbé.

A faj vesztét épp elszigeteltsége okozta. A kontinenstől messze, az óceán nyílt vizén fekvő Mauritiuson ugyanis olyan nyugalomban éldegélt, hogy ellustult hosszú evolúciója alatt. Egyszerűen nem bírt szembeszállni az új  kihívásokkal. Fészkét a földre készítette, így tojásai és fiókái kiszolgáltatottak voltak a ragadozók ellen. Ez a fajta alkalmatlanság, természete és menekülésre képtelen testalkata mind segítettek gyors kipusztulásában, melynek pontos idejét ugyan nem tudni, de feltehetőleg már az 1600-as évek végén, legkésőbb a 18. század elején lehetett.

mauritiuscimere.png

A rövid idő, melyet az ember a dodó mellett élt, sajnos kevés ahhoz, hogy elég leírás, hiteles beszámoló maradjon ránk erről az érdekes madárról. A köztudatban mindenesetre egy mókás megjelenésű, butácska kétlábúként maradt fenn. Lévén, hogy egyedül Mauritiuson élt, a szigetállam a mai napig büszke a dodókra. Olyannyira, hogy még a címerében is szerepel.

Titokzatossága és egyedisége miatt több íróra volt hatással. Douglas Adams-t és Gerrald Durrellt is megihlette, Lewis Carroll pedig egy egész karaktert szánt egy dodónak Alice Csodaországban című regényében. A filmkultúrában is találni érdekes ábrázolásokat róluk. Ilyen volt például a Jégkorszak című animációs film, mely talán a legismertebb filmes megjelenítése. Mindemellett plüssfigurák és számtalan más gyerekjáték készült őt mintázva.

800px-Dodok.jpg

Aki szeretne kicsit közelebb kerülni ehhez az érdekes madárhoz, legjobb ha ellátogat a Fővárosi Állatkertbe, ahol egy kis séta alatt könnyen rálel majd egy jól sikerült dodószoborra.

1 komment

Címkék: dodó

A bejegyzés trackback címe:

https://hetnapeden.blog.hu/api/trackback/id/tr54623447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.07.03. 15:55:53

A RÖPKÖDŐ RÓKA ÉS AZ ÖNTÖMŐ LÚD

Száll a róka fáról-fára,
úgy, mint kit egy mókus ellett,
s libát lát ő kétpofára
tápot falni patak mellett.

Vakmerőn, mint ős-finnugor,
Kiben kalandozás-tudat
Forr, őmellé célbaugor,
Meggágogtatván a ludat.

„Mért vagy, mondd hát, ilyen falánk?
Asszed, ettől nő a kondi?!
Belehalsz, mint Drégelypalánk
Védelmébe szegény Szondi!”

„Ne szondiztass, róka-smasszer,
te, ki falombozón loholt,
testem nagyrészt zsíros wasser,
s nem lelsz bennem véralkoholt!”

„Vadbaromfi! Ennek ára
lesz, tebenned zsír a bővér!
Monca', mért falsz kétpofára?”
„Ha már lúd, hát legyek kövér!!!”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/ropkodo-roka-es-az-ontomo-lud.html
:)
süti beállítások módosítása